e marea dorinta de a impartasi din modesta mea experienta culinara care m-a impins sa ma "expun" exigentei ochiului si gustului vostru....

de aceste retete m-am indragostit de la prima vedere , le-am"facut curte" in mod asiduos, le-am incercat de zeci de ori , le-am adaptat cerintelor mele si le-am pastrat cu sfintenie.....

am fost sfatuita si imi place sa sfatuiesc la randul meu , fiecare dintre retete e o amintire scumpa, in spatele ei fiind o persoana cu zambetul si povestea ei ... tocmai de aceea pentru mine vor ramane mereu ....RETETELE MELE PRETIOASE...

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Pere in vin rosu Merlot cu pate` de branza tip Brie si nuci ( Aperitiv)

     




Ingrediente pentru  4 persoane


  1. 3 pere mari  rotunde verzi,  ceva mai dure
  2. salsa de vin rosu
  3. pate` de branza Brie
  4. salata mixta  si sos dressing 

 






 Procedura

Salsa de vin rosu

  • 500-600 ml. de vin rosu   tip Merlot
  • 100 ml. otet de mere
  • 30 ml. otet balsamic
  • 130 gr. zahar  brun
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 12 cuisoare
  • 2 frunze de dafin
  •  coaja  rasa de la o jumatate de lamaie
  • 1lingurita de miere
Amestecati  totul intr-o oala  cu exceptia mierii  , puneti pe foc pana  ajunge la momentul de fierbere cand adaugati perele decojite si taiate  in jumatate , scobiti centrul lor .

Trebuie sa le  le asezati cu grija  si  sa le fierbeti timp de 10 minute cu toate aromele de mai sus .

Mierea de albine o veti  pune abia la sfarsit cand  salsa se raceste... mierea  pierde din proprietatile ei nutritive la o temperatura mai mare de 40 de grade...
Lasati perele in salsa pana la racirea ei... se vor servi reci ( e bine sa fie lasate in frigider si pregatite apoi   cu o ora inaintea mesei)



Pate` de branza tip Brie si nuci

  • 50 gr. nuci prajite deja in cuptor  si  maruntite  marime medie ( am adaugat si nuci de tip Pecan  doar din motiv de  contrast de culoare )
  • 50 gr. branza tip Brie ( sau  de oaie , fina , cremoasa ..important e sa adaugati o branza  cu gust ceva mai puternic )
  • 100gr. branza  tip Philadelphia
  • 50 gr. parmezan ras
  • sucul  unei jumatati de lamaie  mica ( sau limeta)

  • Nu e nevoie de piper sau sare deloc ,  branzeturile puse le  contin destul!!

  • Amesteci toate ingredientele  intr-un castronel , lasand deoparte cateva nuci mai maricele pentru decoratie  si umpli  perele cu aceasta compozitie . 

Salata mixta cu sos dressing




Speli bine salata verde mixta  si pregatesti un  sos-dressing cu :
  • ulei  extravergin de masline 
  •  otet balsamic 
  • crema de otet  balsamic ( e doar o  optiune  pentru  gustul ei dulce si acru ,  deci nu obligatoriu)
  •  lamaie sau limeta verde
  • sare(  doar o idee...)


Pe farfurie pui un strat de salata mixta  pe care asezi  o jumatate de para  umpluta cu  pateul de branza , presori nucile macinate mari lasate deoparte, un pic de parmezan ras  si adaugi  dressing-ul ....

Celor iubitori de piper : cel   VERDE  poate fi  o varianta foarte  potrivita si eleganta...

2 comentarii:

  1. ...draguta, again, foarte bun, o s aincerc si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur draga C, fii sigura ( sigur ) ca nu vei ramane dezamagita ( dezamagit)... de fiece data a placut chiar si celor carora nu le place branza brie , camembert ... contrastele sunt adevarata cheie a succesului... foloseste-o la o cina importanta! dupa aceea ai sa-mi spui ce rezultat a avut ! succes!

    RăspundețiȘtergere